MENTHA X PIPERATA F. CITRATA 'CHOCOLATE'

Mäta

Výška: 40 – 60 cm
Kvitnutie: júl – september
Stanovište: slnečné až polotienisté, vlhké, humózne, priepustné pôdy

Popis:
Aromatická trvalka s tmavozelenými listami a kontrastnými tmavofialovými (čokoládovými) stonkami. Kvety sú drobné, ružovkasté až svetlofialové a objavujú sa v klasovitých súkvetiach. Má kompaktný, bujný rast a intenzívnu vôňu s nádychom čokolády a mäty. Mäta je trvalka vytvárajúca vzpriamené a plazivé stonky, ktorými sa rozrastá do okolia

Použitie:
Využívaná sa hojne v potravinárskom a kozmetickom priemysle. Výborná na ochutenie čajov, dezertov, kokteilov a ovocných šalátov. Mäta má široké uplatnenie, ako liečivá bylina sa používa pre zlepšenie trávenia, má dezinfekčné účinky a pôsobí upokojujúco. Vhodná na pestovanie v bylinkových záhonoch, v nádobách, aj ako aromatická okrasná rastlina. Obľúbená medzi opeľovačmi, najmä včelami.

Údržba:
Je nenáročná na pestovanie, vyžaduje ale vlhšie pôdy s vyšším obsahom humusu, pravidelnú zálievku, najmä počas sucha. Slnečné stanovište dodáva aróme na intenzite. Rýchlo sa šíri koreňmi – vhodné je pestovanie v nádobách alebo koreňových bariérach. Pravidelný rez podporí hustotu a čerstvý rast. Mrazuvzdorná.

🧐 Zaujímavosť:
Čokoládová mäta vznikla ako výberová forma mäty citrusovej a získala si obľubu najmä v kuchyni vďaka unikátnej aróme pripomínajúcej mätové čokoládové cukríky.